Enligt barnkonventionen har barn rätt att höras i alla frågor som rör dem. Det har varit utgångspunkten för ett treårigt projekt där barn med hjälp av konstnärer har utvecklat fem nya lekmiljöer i Örebro och Kumla.
Leken, konsten och barnkonventionen har varit utgångspunkten för Den barnkonventionella lekplatsen – ett projekt där barn med hjälp av konstnärer utvecklat fem nya lekmiljöer i Örebro och Kumla.
I Sven H Holmbergs utställning på Konstfrämjandet Bergslagen möter modernistiska stilriktningar samtida observationer i ett gediget oljemåleri.
Är du konsthantverkare med anknytning till Örebro? Eller känner du kanske någon som borde söka? Nu börjar det bli dags att söka Wadköpingsstipendiet 2024. I samarbete med Örebro Kommun fördelas varje vår 50 000 kr mellan stipendiater i kategorierna den etablerade konsthantverkaren och den kommande lovande konsthantverkaren.
För några år sedan pensionerade sig konstnären Helene Risberg efter att under hela sitt yrkesliv ägnat sig åt att hjälpa människor inom psykiatrin och socialtjänsten. Hon ser tillbaka på det som ett givande men krävande arbete.
Lars-Erik Wahlberg är konstnären som delar sin arbetstid i den egna ateljén med att axla manteln som rektor på Örebro Konstskola, där han själv en gång varit elev. Han har en examen i fri konst från Umeå Konsthögskola och mångårig erfarenhet av att på olika sätt ha jobbat inom konstfältet, senast som konstkonsulent för Region Sörmland.
Med olika uttryckssätt, men en delad fascination för ett materials möjligheter och begränsningar låter Lovisa Johansson och Carina Nyberg sina arbeten mötas sida vid sida i utställningsrummet.
Sedan 2021 driver Konstfrämjandet Bergslagen projektet Den Barnkonventionella Lekplatsen som, i samverkan med Kumla och Örebro kommuns parkförvaltningar och Örebrobostäder, praktiskt undersöker hur barn kan vara med och utforma offentliga lekplatser.
Lördagen den 26 augusti öppnar vi återigen dörrarna till galleriet på Storgatan 29 i Örebro för konstintresserade besökare.
Textilkonst och grafik blandas i ny utställning! Ulla-Pia Könönen är utbildad inom fri konst i Göteborg och är i grunden målare och tecknare. Numera jobbar hon med många tekniker.
Tobias Barenthin Lindblad (f 1973), är verksam som fri skribent, föreläsare och debattör och är en av de stora auktoriteterna inom gatukonst och syns ofta i media som expert på temat.
I utställningen "Time will flow" blandas teckning, måleri och skulptur i verk som både i material och motivvärld kretsar kring kvistar, grenverk och rotvältor som ett slags bevismaterial för hur tiden flödar och förändrar.
Den barnkonventionella lekplatsen söker en konstnär med erfarenhet av medskapandeprocesser, samarbete med barn och intresse för lekmiljögestaltning. Konstnärens roll är att utforma och leda ett deltagarbaserat konstnärligt arbete där barnens idéer och gestaltning ska förverkligas i en ny permanent lekmiljö i Vivalla.
Konstfrämjandets sista utställningen våren 2022 är ett spontant möte mellan smyckeskonstnär Catarina Hällzon, Lindesberg och bildkonstnär Bengt Svensson, Enköping. Båda konstnärerna arbetar med inspiration av naturen. Teknikerna skiljer dem åt.
Hantverkare och konsthantverkare kan söka Wadköpingsstipendiet på 50 000 kr fördelat på två kategorier. Du ska genom din bosättning och/eller verksamhet kunna anses ha nära samhörighet med Örebro kommun.
Mina bilder har koppling till en inre bild, oftast av naturen, ur minnet oftast otydliga bilder blir till fantasi bilder, ofta fantasiväxter, en fantasivärld.
Daniel Wiklunds oljemålerier vill inte så lätt låta sig placeras inom någon specifik kategori av bilder. De kan nästan beskrivas som en slags metabilder, en intuitiv lek med vad bilder gör inom sig själva, med varandra och i oss som betraktare.
Virvlande stormar i ens inre. En tyngd på bröstet och ett dån inom mig. Frossar och förtär känslornas egg. Aldrig lär jag mig och aldrig står jag stadigt. En utställning om en bräcklig kapten på en ranglig båt.
Elin Maria Johanssons arbeten har de senaste åren rört sig runt frågeställningar om flocken eller svärmen och det kollektiva medvetandet, med ett perspektiv utifrån naturens allra minsta organismer till solsystemets inneboende kommunikation.
Samlingsutställningen Lika Olika erbjuder en inblick i konst och form-utbildningen på Kävesta Folkhögskola. Det är en samling verk som rymmer både första årets introduktion till teknik, material och hantverk och det individuella konstnärliga sökandet under utbildningens andra år.
Kristina Lindberg ställer ut verk framtagna i samband med ett Artist in Residence hon genomförde i Nyhyttan sommaren 2020.
Jag har alltid velat vara självständig och kunnat uttrycka mig fritt, därför har konstnärsrollen passat mig. Jag är en utpräglad bildmänniska och ordet är inte mitt uttryckssätt. Mitt måleri är figurativt och expressionistiskt. Jag har nästan alltid människor med i mina målningar, företrädesvis kvinnor.
Inom ramen för projektet ”Skogen mellan oss” anordnar Konstfrämjandet Bergslagen en konferens mellan 21.a–23.e september i Nyhyttans kurortshotell. Med ett program fullt av spännande samtal rör sig konferensen i gränslandet mellan konst, politik, klimat och landsbygd.
Grupputställning med Abdalla Basher, Josie Ahlström, Anna Bergström, Mattias Käll, Kristina Lindberg, Petter Nilsson och Sara Rönnbäck i samband med skogstorg Sympatiska symbioser och kulturslingan Ljusstråk.
I snart 20 år har temat med dessa teckningar och skulpturer varit närvarande i det dagliga arbetet i ateljén. I början var det att jag ville finna ett uttryck där jag kunde röra mig helt fritt i fantasins värld. Inget var rätt eller fel.
Den 23. juli bjuder konstnären Kristina Lindberg på middag i samband med den deltagarbaserade performancen "Facehugger". Verket och performancen visas i utställningen "Ett träd -ingen skog" anordnad av NorART i samarbete med Skogen mellan oss.
Ett jurybedömt urval av kandidater till Örebro kommuns hantverksstipendium, Wadköpingsstipendiet. I samarbete med Konstfrämjandet Bergslagen.
Inom ramen för Skogen mellan oss samarbetar Konstfrämjandet Bergslagen och NorART i och med utställningen ”Ett träd ingen skog”. Utställningen pågår i konsthallen Bryggeriet mellan 19/6 och 1/8. Välkomna!
Vad är en skog? Vad är en kolbädd? Vad är naturvård, eller för all del vad är en soptipp? I Tiveden har konstnären Anna Bergström utforskat ett av traktens kalhyggen i samband med byggandet av ett landartverk.
Här på Konstfrämjandet Bergslagen fyller hennes organiska, målningar med slingrande växter hela galleriet. I målningarna syns naturens obändiga livskraft och styrka, liksom dess tunna skörhet... kanske Lotta som de flesta konstnärer egentligen arbetade med självporträtt.
Konstnärsgruppen OTALT genomför den deltagarbaserade performancen Women walking talking grieving i Tivedens nationalpark den 20.e och 21.a Maj. I verket undersöker OTALT kvinnors plats i naturen, reservatstanken och sorgen över förlorade naturmiljöer. Vill du delta verket?