Utställning: "I fri översättning" — Lovisa Johansson & Carina Nyberg

Med olika uttryckssätt, men en delad fascination för ett materials möjligheter och begränsningar låter Lovisa Johansson och Carina Nyberg sina arbeten mötas sida vid sida i utställningsrummet. 

För Lovisa Johansson är naturen en viktig utgångspunkt i arbetet. Genom gamla hantverkstekniker formar hon ekträ till egna snirkliga väsen.

”Basning är en gammal hantverksmetod som använts bla inom skeppsbyggeri och vid tillverkning av svepaskar. Principen är att man hettar upp virket till hundra grader med hjälp av ånga i en ”baslåda”. Då smälter ligninet, träts limämne, och cellulosafibrerna kan under ett kort ögonblick glida och formas. När trät svalnar och torkar behåller det sin nya form. Jag älskar den här processen. Det känns som magi när virket plötsligt blir mjukt och går med på att bli format.”

Carina Nyberg beskriver hur hennes skulpturala verk är som fria översättningar av målningar hon hittat i en trappuppgång:

”Väggmålningarna fungerar som en katalysator för att undersöka hur material berättar och gör. Jag prövar hur översättningar av materiella avbildningar på en yta kan gestaltas som objekt som inkluderar platsens villkor. Nagellack, tuschpennor, aluminiumburkar, återvunnet garn från en tröja, en sten och fjädrar från en innerkudde. Dessa material blir en vokabulär som kan tala om förflyttningar och hinder, om förväntningar och tristess.”

Carina har en konstnärlig masterexamen från Konstfack och fristående kurser inom konst, slöjd och hantverk.

Lovisa har en masterexamen i skulptur från Konstfack. En viktig del av hennes konstnärliga arbete sker inom ramen för WOL performanceduo.

Vernissage med konstnärssamtal kl 13 lördagen den 18 november 2023

Visa alla