BLADVERK - en vårsalong med tryckt konst.

Grafikskolan i Stockholm gästar Konstfrämjandet Bergslagen i ny elevutställning

Begreppet grafik kan nog för många låta omodernt och mystiskt, både för allmänheten och bland konstnärer. Kanske är det en något bortglömd konstform idag.

Historien om den tryckta konsten handlar oftast om en strävan efter ökad tillgänglighet. Genom att översätta en målning till papper och skapa en upplaga kunde bilder spridas längre och lättare. Böcker brukade skrivas av för hand tills någon kom på att små bokstavsstämplar, som kunde pusslas ihop till ord, var ett betydligt snabbare alternativ. Med hjälp av olika grafiska tekniker kunde “vanligt folk” ta del av av nyheter, kunskap och underhållning och därför kallas det ibland för en demokratisk konstform. Idag sprids media på digitala sätt vilket gjort att begreppet grafik hos många har glömts bort. Samtidigt finns en längtan tillbaka till det förgångna hantverket. Kanske står grafiken inför ett generationsskifte. Det rasslar i bladverket.

I den här utställningen representeras en uppsjö olika grafiska tekniker och en mängd olika konstnärsskap. Tillsammans är vi med och expanderar vad tryckt konst kan vara. Vi har krokat i traditionen av spridning och tagit vårsalongen från Stockholm till Örebro. Det rasslar i bladverket och vårvinden bär med sig ny luft.

Alla konstnärer i utställningen har träffats på Grafikskolan i Stockholm. Grafikskolan är den enda konstskolan i Norden som koncentrerar sig på de konstgrafiska uttrycksformerna, bokbindning och artist’s books. Där får eleverna en grundläggande kunskap i grafikens fyra undergrupper: djuptryck, högtryck, plantryck och genomtryck.

“Jag hade länge letat efter en konstskola där fokuset inte låg på de mest traditionella teknikerna, till ex måleri, då jag länge känt att jag haft svårt att hitta mitt språk inom just måleri. Även om jag målade en hel del så kändes det som jag behövde uppleva något helt nytt inom mitt konstnärsskap. Så jag var på jakt efter något annat, något nytt. Jag kände då inte ens till de konstgrafiska formerna, hade ingen aning om att de fanns så många grafiska tekniker man kunde utrycka sig genom. Sedan av en slump dök Grafikskolan upp på min Instagram och jag kände direkt en dragningskraft, även fast jag inte riktigt visste vad det skulle ha för betydelse för min konst. Såhär två år senare skulle det sedan visa sig att det har betytt väldigt mycket för mig. Just hela upplevelsen av att det är ett annat uttryck, en annan värld att experimentera inom, är väldigt vackert när det är just det man varit på jakt efter. Så skulle verkligen rekommendera konstnärer som har lite svårt i stunden att hitta sin väg, att börja leka med tanken av grafiska tekniker. Även etablerade konstnärer borde absolut testa att använda sitt redan fördjupande konstnärskap och ta det vidare inom grafiken.” - Nick, elev på Grafikskolan som går sitt andra år.

“När jag började med grafik visste jag inte vad det var men lockades av tanken att testa något helt nytt. Nu har det gått tre år och ju mer jag lär mig desto mer idéer får jag som jag vill testa. En fördel med grafik är just möjligheten till experimenterande. En och samma bild kan göras i otaliga varianter, färger, storlekar och olika trycktekniker kan kombineras i en och samma bild. Personligen älskar jag när det går fort! Som bildunderlag kan man jobba med teckning, måleri, foto, digitalt eller kollage så det finns en ingång för många att ta sig in i grafikens fantastiska värld. Att få jobba med händerna i en verkstad med maskiner som använts i hundra år, känna lukten av oljefärg och gummi är en magisk känsla. Att få känna sig hopkopplad med historien är att få känna sammanhang.” - Wilson, elev på Grafikskolan som går sitt tredje år, även kallat "artist book´s", som man kan gå som ett projekt-år på skolan.

https://www.grafikskolan.se

https://www.instagram.com/grafikskolan/

https://www.facebook.com/grafikskolanistockholm/

Vernissage 16 mars 12-16!

Missa inte vårt artist talk med några av konstnärerna klockan 13.00

Visa alla