Jag är Stenart — Vernissage och publikation

Foto: Jelena Rundqvist

Projektet i Hällabrottet närmar sig final. En publikationen om Jag är Stenart kommer som bilaga i Nerikes Allehanda och snart är det vernissage på och runtomkring Stenarbetsmuseet med en utställning som visar video, installation och skogsmöbler av Jelena Rundqvist i samarbete med tredjeklassare på Tallängens skola mfl.

Publikationen om Jag är Stenart kommer som bilaga till Nerikes Allehanda onsdagen den 30 maj. Formgiven av Hanne Lindberg/Bergen. Håll utkik!

Bortom de blå bergen presenterar: Jag är Stenart
Vernissage fredag 1 juni kl 15.00-19.00
Stenarbetsmuseet, Hällabrottet, Kumla

I Hällabrottet i Kumla har konstnären Jelena Rundqvist och tredjeklassare på Tallängens skola under våren arbetat med sten utifrån platsen och dess historia. Arbetet är en del av projektet Bortom de blå bergen. På olika sätt har eleverna lärt känna stenen som material, objekt, rum, koreograf och medarbetare. Välkommen till en utställning som visar video, installation och skogsmöbler och ger en inblick i arbetsprocessen. Arbetet presenteras på Stenarbetsmuseet, i Yxhultbolagets tidigare huvudkontor bredvid och i utemiljön runt omkring.

Program 1 juni kl 15.00-19.00

  • Kl 16 Presentation av Jag är Stenart och invigning av skogsmöblerna. Jelena Rundqvist och barnen visar runt och berättar om sitt arbete.
    Kl 15 och kl 17 Guidning av Stenarbetsmuseet och Yxhults huvudkontor av Yxhultbygdens Kultur- och Hembygdsförening.
    Från kl 17 Gemensam grillning. Mat att grilla (inklusive vegetariskt alternativ) finns på plats.

Reser du från Stockholm kan du åka kostnadsfritt med Folkrörelsernas Konsfrämjande! Anmäl dig här!

Som konstnär arbetar Jelena Rundqvist över gränserna mellan konst, form och koreografi. Rumslighet i relation till objekt, kropp och rörelse är genomgående närvarande i hennes arbeten, som ofta har en inneboende performativitet. I Jag är Stenart har Jelena Rundqvist bjudit in och samarbetat med koreografen Ossi Niskala, Naturskolan i Kumla och stenskulptören Basem Zammam.

Jag är Stenart är det första projektet av tre inom ramen för Bortom de blå bergen. Bortom de blå bergen är ett pilotprojekt som genomförs av Konstfrämjandet Bergslagen tillsammans med tre kommuner: Kumla, Lindesberg och Degerfors. Region Örebro län är projektägare och har gett Konstfrämjandet Bergslagen ett regionalt uppdrag att utveckla konstpedagogiken i länet. Syftet med projektet är att skapa nya och långsiktiga strukturer för konstpedagogisk verksamhet i hela Örebro län. Detta är en viktig del i den regionala handlingsplanen för bild och form som har tagits fram av Ulrika Stigbäck, Utvecklingsledare bild och form på Region Örebro län. Projektet speglar lokala förutsättningar och bjuder in en konstnär som ges möjlighet att tillsammans med barn och andra grupper från civilsamhället undersöka en förutbestämd plats och fördjupa sig i den specifika kultur- och naturhistoria som under lång tid formar platser. Läs mer om projektet här.

Konstfrämjandet Bergslagen och Jelena Rundqvist genomför Jag är Stenart i samarbete med Kumla Kommun, Yxhultbygdens Kultur- och Hembygdsförening och Tallängens skola i Hällabrottet.

Projektet finansieras av: Region Örebro län, Kulturrådet, Kumla Kommun, Adolf Lindgrens Stiftelse och Folkrörelsernas Konstfrämjande.

Projektledare:

Kerstin Wagner, kerstin.wagner@konstframjandet.se

Maria (Mia) Andersson, mia.andersson@konstframjandet.se

Visa alla