Bortom de blå bergen presenterar: Jag är Stenart

I Hällabrottet i Kumla arbetar Jelena Rundqvist och tredjeklassare på Tallängens skola under våren med sten utifrån platsen och dess historia. På olika sätt lär de känna stenen som material, objekt, rum, koreograf och medarbetare. Välkommen på vernissage 1:a juni!

Välkommen till en utställning som visar video, skulptur och installation och ger en inblick i arbetsprocessen. Arbetet presenteras på Stenarbetsmuseet, i Yxhults tidigare huvudkontor bredvid och i utemiljön runt omkring.

  • 1 juni kl 15-19, Stenarbetsmuseet, Hällabrottet, Kumla

  • Program:

  • Kl 16 Presentation av Jag är Stenart och invigning av skogsmöblerna. Jelena Rundqvist och barnen visar runt och berättar om sitt arbete.

  • Kl 15 och kl 17 Guidning av Stenarbetsmuseet och Yxhults huvudkontor av Yxhultbygdens Kultur- och Hembygdsförening.

  • Från kl 17 Gemensam grillning. Mat att grilla (inklusive vegetariskt alternativ) finns på plats.

  • Hitta hit.

  • Reser du från Stockholm? Res kostnadsfritt med Folkrörelsernas Konstfrämjandet. Bussen avgår från Södermalm (exakt upphämtningsplats meddelas senare) kl 13.00. Bussen går tillbaka kl 18.30 och förväntas vara tillbaka i Stockholm igen ca kl 21.00.

  • Anmäl dig här!

Kring Hällabrottet växte en omfattande stenindustri fram som har haft en stor betydelse för byggarbeten i hela Mellansverige ända sedan medeltiden. Idag finns Stenarbetsmuseet här som visar den lokala stenhanteringens historia. Intill museet finns även Yxhults gamla huvudkontor som ritades av Helge Zimdahl. Byggnadens exteriör i marmor, lättbetong och kalksten speglar hela Yxhultindustrins verksamhet och produktion.

Som konstnär arbetar Jelena Rundqvist över gränserna mellan konst, form och koreografi. Rumslighet i relation till objekt, kropp och rörelse är genomgående närvarande i hennes arbeten, som ofta har en inneboende performativitet. I sitt konstnärskap använder hon sig av pedagogiska och curatoriella metoder och hennes arbete karaktäriseras av en delad konstnärlig process med konstnären som en kollektiv kropp. Ett återkommande tema har varit att bygga plattformar för estetiskt utforskande.

Hennes praktik rymmer bland annat den interdisciplinära plattformen After shopping på Kulturhuset Stockholm, hennes arbete som en av cheferna och konstnärliga ledarna för Tensta konsthall samt den experimentella konstlinjen Brunnsvik Konst på Brunnsviks folkhögskola. Hon har en MA i koreografi och performativa praktiker från Dans- och Cirkushögskolan. I Jag är Stenart har Jelena Rundqvist bjudit in och samarbetat med koreografen Ossi Niskala, Naturskolan i Kumla och stenskulptören Basem Zammam.

Jag är Stenart är det första projektet av tre inom ramen för Bortom de blå bergen. Bortom de blå bergen är ett pilotprojekt som genomförs av Konstfrämjandet Bergslagen tillsammans med tre kommuner: Kumla, Lindesberg och Degerfors. Region Örebro län är projektägare och har gett Konstfrämjandet Bergslagen ett regionalt uppdrag att utveckla konstpedagogiken i länet. Syftet med projektet är att skapa nya och långsiktiga strukturer för konstpedagogisk verksamhet i hela Örebro län. Detta är en viktig del i den regionala handlingsplanen för bild och form som har tagits fram av Ulrika Stigbäck, Utvecklingsledare bild och form på Region Örebro län. Projektet speglar lokala förutsättningar och bjuder in en konstnär som ges möjlighet att tillsammans med barn och andra grupper från civilsamhället undersöka en förutbestämd plats och fördjupa sig i den specifika kultur- och naturhistoria som under lång tid formar platser. Läs mer om projektet här.

Konstfrämjandet Bergslagen och Jelena Rundqvist genomför Jag är Stenart i samarbete med Kumla Kommun, Yxhultbygdens Kultur- och Hembygdsförening, Tallängens skola i Hällabrottet och Naturskolan i Kumla.

Projektet finansieras av: Region Örebro Län, Kulturrådet, Kumla Kommun, Adolf Lindgrens Stiftelse och Folkrörelsernas Konstfrämjande.

Projektledare: Maria (Mia) Andersson och Kerstin Wagner.

Kontakta projektledarna för mer information:

mia.andersson@konstframjandet.se

kerstin.wagner@konstframjandet.se

Visa alla