Wadköpingsstipendet 2021

Från vänster till höger, uppifrån och ned Cecilia Lundh, Daria Edström, Fredrik Spåre, Mona Malmqvist Sjöstedt

Ett jurybedömt urval av kandidater till Örebro kommuns hantverksstipendium, Wadköpingsstipendiet. I samarbete med Konstfrämjandet Bergslagen.

Grattis till de utvalda stipendiaterna för Wadköpingsstipendiet 2021!

I kategorin Kommande lovande konsthanterkare tilldelades tre stipendier á 12 500 kr till:

Cecilia Lundh

Cecilia är scenograf som nu också tar steget från teater till pop-up böcker. Hon besitter en stor hantverksskicklighet som åstadkommer detaljerade böcker med levande bilder som väcker fantasin. Hennes verk är magiska och överraskar betraktaren. De öppnar en hemlig värld som man lustfyllt går in i.

Daria Edström

Med impressionismens formspråk arbetar Daria på ett nyskapande sätt med silver och emalj. Inspirationen är hämtad i djupa vattens hemligheter, i dess olika färger och nyanser. Daria studerar på HDK Valand i Göteborg och juryn ser förväntansfullt fram emot att se mer av hennes konsthantverk.

Fredrik Spåre

Fredrik kombinerar stor materialkänsla, kunnande och funktion som är baserat på hans arbete som kock. Det resulterar i knivar med elegans och användbarhet. Hans målsättning är att nå ut i världen. Kanske kan priset bidra till att flytta sitt smide från garaget till en verkstad där han kan fortsätta att utveckla sin produktion och därmed nå kunder world wide.

Mona Malmqvist Sjöstedt tilldelades 12 500 kr i kategorin Etablerad konsthantverkare. Mona är veteranen som ständigt utvecklas! Här bland annat med en otippad kombination av Bergslagssten och pil. Hon är outtröttligt ambitiös och förenar estetik och funktion i sitt konsthantverk.

Till sist fick Hugo Hedberg och Maryna Korniierska ett varmt hedersomnämnande av juryn.

Hugo har i så ung ålder tillskansat sig en stor hantverksskicklighet som imponerade på juryn. Vi är övertygade om att det inte är sista gången vi ser Hugo i konsthantverkssammanhang.

Med ett eget formspråk och glimten i ögat skapar Maryna porträttlika dockor av både vänner och kända personer.

Visa alla