Open Call: Konstnär sökes för deltagarbaserat konstnärligt arbete.

Bortom de blå bergen utgår från tre olika orter i Konstfrämjandet Bergslagens verksamhetsområde. Här har bland annat bergshantering och järnbruk förekommit sedan medeltiden och starkt präglat förutsättningarna för både människa och miljö. Med bas i Kumla söker vi nu en konstnär/konstpedagog till ett deltagarbaserat konstnärligt arbete.

Open Call: Bortom de blå bergen
Konstnär sökes för deltagarbaserat konstnärligt arbete i Kumla.

Om Bortom de blå bergen
Bortom de blå bergen utgår från tre olika orter i Konstfrämjandet Bergslagens verksamhetsområde – Kumla, Degerfors och Lindesberg. Här har bland annat bergshantering och järnbruk förekommit sedan medeltiden och starkt präglat förutsättningarna för både människa och miljö.

De ”blå bergen” syftar till den blågröna slaggstenen, en restprodukt från järnbruket, som blivit kännetecknande för delar av området. Och även till Kilsbergen, en serie förkastningsbranter, som i folkmun fått namnet de blå bergen för sitt blåaktiga sken som uppstår under vissa ljusförhållanden. Projektet blickar framåt och bortom de blå bergen för att undersöka vilka specifika utmaningar regionens miljö står inför.

Hur kan vi läsa dessa platser utifrån människans förhållande till naturen de senaste seklen? Hur kan konstnärer bidra till att barn och unga, naturintresserade och beslutsfattare möts i frågor som rör vår framtid? Inom samtidskonsten har intresset för hur gruvdriften och metallindustrin påverkat människors livsvillkor spirat sedan ett tag tillbaka, men i detta projekt vill vi istället för att endast se till de sociala verkningarna, utgå ifrån ett miljöperspektiv. Många konstnärer är idag intresserade av frågor som rör människa och miljö – ofta existentiella frågeställningar som försöker förstå människans beroende av, samspel med och exploatering av naturen. Klimatförändringarna är omöjliga att förneka, men vilka specifika utmaningar står regionens miljö inför?

Fokus på Kumla
Under 2018 fokuserar projektet på Kumla med utgångspunkt i den stenindustri som har funnits i Hällabrottet. Kumla med sina 21 000 invånare ligger beläget i gammal kulturbygd och stenhanteringen i Hällabrottet har haft en stor betydelse för byggarbeten i hela Mellansverige ända sedan medeltiden. Mer än hälften av den skulpturala fasadstenen i Stockholms innerstad kommer t ex från Hällabrottet. Stenarbetsmuseet i Yxhult som idag ses efter av den lokala Kultur- och Hembygdsföreningen, är en central utgångspunkt för projektet.

Det är med bas i Kumla vi nu söker en konstnär/konstpedagog till ett deltagarbaserat konstnärligt arbete. Tillsammans med deltagare produceras konstverk, baserade på plats och sammanhang, genom deltagarbaserade workshops och målmedveten pedagogisk verksamhet utifrån frågor om miljö och kulturarv. Produktionerna innebär möten mellan olika grupper av deltagare: barn och unga, representanter från civilsamhälle och offentliga myndigheter. Vi söker en konstnär med erfarenhet av arbete med barn och unga, samt gärna av de frågeställningar som projektet berör.

Omfattning och arvode
Arbetet kommer att starta redan under hösten 2017, men framförallt ske under våren 2018 med avslut i juni. Uppdraget innebär ett heltidsarbete om 2,5 månader utspridd över den aktuella tiden, med arvode enligt KRO-rekommendation, produktionskostnader efter överenskommelse samt resor.

Om Konstfrämjandet Bergslagen
Konstfrämjandet i Örebro startade 1969 och sedan 2007 heter vårt distrikt Konstfrämjandet Bergslagen. Vi arbetar då som nu med konst på andra platser genom att söka upp människor i deras vardag i bostadsområden, bibliotek, på arbetsplatser och i skolan. Vi arbetar regionalt och har verksamhet i flertalet kommuner i Örebro län. Vår permanenta utställningsverksamhet och kontor finns i Wadköping, Örebro.

Ansökan och frågor
Ansök genom att maila kerstin.wagner@konstframjandet.se senast 31 oktober 2017. Skicka dokumentation av ett urval av dina tidigare arbeten i en pdf, samt en kort beskrivning om din praktik samt projektbeskrivning 1-2 A4.

För frågor om projektet, kontakta projektledarna Kerstin Wagner kerstin.wagner@konstframjandet.se eller Mia Andersson mia.andersson@konstframjandet.se

Läs mer här.

Visa alla