Minnesutställning: Lotta Lindblom — 1944-2020

Här på Konstfrämjandet Bergslagen fyller hennes organiska, målningar med slingrande växter hela galleriet. I målningarna syns naturens obändiga livskraft och styrka, liksom dess tunna skörhet... kanske Lotta som de flesta konstnärer egentligen arbetade med självporträtt.

I ett eget land

Att gestalta ett rum med målningar.

Målningar, som vuxit fram i ateljén, uppsatta på väggarna, stora dukar, som blir som väggmålningar.

Färger som sakta fyller de stora, förut så vita

”arken”.

Att följa handens rörelser i tecknandet av motivet,

meditativt, intuitivt, utan tankar.

Bara närvaro.

Att försöka hitta en känsla av frihet från sorg, saknad, oro.

Att försöka finna kraft.

Söka en glädje i färgernas lyskraft och gemenskap,

när de ”klingar” tillsammans.

Kan det bli sånger?

Att inte veta vad som händer, det som inte går att räkna ut på förhand.

Måla över, spara ljus och färg underifrån.

Låta linjer få stöd.

Låta det hända.

Det enda vi vet är att allt är just nu och nu…”

Lotta Lindblom, februari 2014


Lotta Lindblom växte upp i en prästfamilj i Lerbo, Nyköping. Hon var tidigt intresserad av konst, litteratur och musik. Efter studentexamen sökte hon till Konstakademin i Stockholm men kom inte in. (Senare lånade en kamrat hennes portfolio och blev antagen). I stället blev det Uppsala universitet och studier i konsthistoria, litteraturvetenskap, historia, estetik, film och spanska.

Lotta träffade Tom och de fick fyra söner, tillsammans skapade de ett hem fyllt av alla konstarter, främst musik. Lotta var en av de drivande i att starta Waldorfskolan i Örebro. Tillsammans skapade familjen Åsby Kulturhus 2,5 mil sydöst om Örebro. I Kulturhuset har ett stort antal konserter genomförts med ett brett utbud av jazz, klassisk, folkmusik, tango mm. Konserterna varvades bland annat med musikinspelningar, konstutställningar och teater som uppfördes i samarbete med Länsteatern i Örebro.

Lotta Lindblom var en sann folkbildare och kulturfrämjare som satt i Konstfrämjandet Bergslagen styrelse i många år, hon var även aktiv i Örebro Läns Grafikgrupp och i ateljéföreningen AMPOK.

Lotta gick kvällskurser i måleri och i början av 2000 talet var hon elev i två år på Örebro Konstskola. Hennes konstnärskap tog fart och hon ställde ut både separat och i grupputställningar. Här på Konstfrämjandet Bergslagen fyller hennes organiska, målningar med slingrande växter hela galleriet. I målningarna syns naturens obändiga livskraft och styrka, liksom dess tunna skörhet… kanske Lotta som de flesta konstnärer egentligen arbetade med självporträtt.

Visa alla