Konstfrämjandet Bergslagen

2

Konstfrämjandet Bergslagen

Utställning: Jöran Österman — Just Visiting

Jöran Österman är bildkonstnär från Hälsingland som arbetar med installationer och grafik samt verksam som curator och utställningsproducent.

Han är representerad vid Statens konstråd, Moderna museet och Nationalmuseum samt ett stort antal regioner och kommuner.

Vid utställningen i Konstfrämjandet Bergslagen visar han grafiska arbeten från framförallt två större projekt: ”Just Visiting”, som handlar om böcker och bibliotek, samt ”It Will Pass” en grafisk serie om minnet och glömskan.

 

Om Sviten ”Just Visiting” 

Just Visiting är ett utställningsprojekt som infattade 10 grafiska blad i  större format. Färggravyr/fotopolymer tryckta på Hahnemȕhle 350 gr koppartryckspapper.

Under några år reste jag omkring i Europa och besökte en del intressanta bibliotek. Tanken var att i utställningsform försöka beskriva minnet och människan i form av böcker.  

Titeln Just Visiting kom av att när jag gick omkring på biblioteken så  dröjde det inte så länge förrän en bibliotikarie uppmärksammade att jag  inte var en ”vanlig” låntagare och undrade om det var något som de  kunde hjälpa till med. Jag svarade då att jag bara var på tillfälligt  besök, Just Visiting. I överförd bemärkelse var det ju det som hela  projektet handlade om, människans korta liv. 

Just Visiting har visats på ett flertal internationella konsthallar och  jurybedömda grafikutställningar ex Print Triennal Krakow m fl. 

Hela sviten finns representerad på Bibliotheca Alexandria, Egypten. Sviten är inköpt i sin helhet av Statens Konstråd och enstaka blad  finns representerade i ett flertal kommunala och landstings  konstsamlingar. 

Vid Grafiktriennal XV Uppsala Konstmuseum visades en installation  på ett liknande tema med titeln ”Nattens Bibliotek”. 

 – Jöran Österman, Konstnär

 

Klicka här för att se en konstvisning av utställningen.

  • Konstfrämjandet BergslagenStorgatan 29
  • 10/4-1/512.00-16.00
  • Fri entré