Konstfrämjandet Bergslagen

2

Konstfrämjandet Bergslagen

Årets debutant! — Kristina Janni Ståhl. mono no aware. Vernissage 20/5. Konstnärssamtal kl.13.00.

Kristina Janni Ståhl är född 1984 i Örebro och är numera verksam i Stockholm. Hon utbildades på Bildkonstakademins måleriavdelning Konstuniversitetet Helsingfors med magisterexamen våren 2016. Hon avslutar nu en vidareutbildning på Kungliga Konsthögskolan.
Hon arbetar främst med olja på linneduk med stort intresse och känsla för måleriets material.

Kristina Janni Ståhl är född 1984 i Örebro och är numera verksam i Stockholm. Hon utbildades på Bildkonstakademins måleriavdelning, Konstuniversitetet Helsingfors, med magisterexamen våren 2016. Hon avslutar nu en vidareutbildning på Kungl. Konsthögskolan.

Hon arbetar främst med olja på linneduk med stort intresse och känsla för måleriets material. Måleriprocessen börjar med att grundera linneduk och blanda egen oljefärg av pigment och linolja. Måleriet utgår från perception och varje verk växer fram i en intuitiv process där färg och ljus i stor utsträckning styr den konstnärliga processen.

Verken Under trädet är målade efter en resa till Japan våren 2016, där hon mötte körsbärsblomningen. Det blev en stark upplevelse hon bar med sig hem till ateljén.

Körsbärsblomningen, Sakura, har genomgripande betydelse i japanska samhället och kulturen. Den symboliserar på samma gång pånyttfödelse och livets skörhet. Den korta blomningen blir en visuell påminnelse om hur värdefullt och ömtåligt livet är. Körsbärsblomman förknippas också med det svårfångade japanska uttrycket mono no aware från 1700-talet som handlar om en medvetenhet om alltings förgänglighet och kan översättas känslighet för det kortlivade. Det är inte nostalgi utan en känsla gentemot något som fortfarande finns kvar.

Det här är hennes första utställning i Örebro. Examensutställningen Måleri i dialog med förhistorien ägde rum på Finlands nationalmuseum 2015. Hennes verk finns i Uppsala kommun och i Konstuniversitetet Helsingfors samling. I sommar är hon aktuell med utställning på Medelhavsmuseet Stockholm, grupputställningar på galleri Arnstedt i Östra Karup, Båstad och Carl Larsson-gården.

  • Konstfrämjandet BergslagenBertil Waldéns gata 6
  • Utställningen pågår 20/5-18/6Öppet 11-16