Konstfrämjandet Bergslagen

2

Konstfrämjandet Bergslagen

”Projekt satsar allt på skogen” Intervju av Sofia Gustavsson på Nerikes Allehanda

Kerstin Wagner och Kristina Lindberg intervjuas den 25/4 av Sofia Gustavsson -kulturredaktör på Nerikes Allehanda om projektet Skogen mellan oss. Intervjun kan man läsa här nedan:

Under pandemin har svenskarna tagit sin tillflykt till skogen. Samtidigt lyfts skogen nu också fram som en möjlig räddningsplanka för klimatet. I den kontexten framstår det som särskilt vältajmad att Konstfrämjandet Bergslagen i sitt hittills största samarbetsprojekt sätter fokus på just skogen.

 

På få ställen är årstidernas växlingar så tydlig som i skogen. Det är försiktigt grönt när vi möts i en glänta i mitten av april. Våren hålls fortfarande stången av nätterna då temperaturen sjunker till noll- eller till och med minusgradigt. Nu, mitt på dagen när solen skiner och vi har gått en bit uppför, är det ändå tillräckligt varmt att lägga ifrån sig mössa och vinterjacka en stund.

 

– Jag har vuxit upp med skogen, min morfar och bror är timmermän. Det är mycket därför jag började jobba med trä som material, så får jag i alla fall lukten från skogen även om jag bor i stan, säger konstnären Kristina Lindberg, som delar projektledarskapet för den nya satsningen med Kerstin Wagner, verksamhetsledare för Konstfrämjandet Bergslagen.

 

Wagner har också skogen med sig från barndomen, då hon och hennes syskon växte upp på ett lantbruk där den intilliggande skogen var både lekplats och en viktig skola.

 

– Att lära mig skogen intill vårat hus, var skatbona satt och så vidare, det var på samma sätt som när andra barn inne i stan lärde sig sitt kvarter.

 

De båda ser lite olika på det här nyväckta intresset för skogen hos svenskarna. Medan Kristina Lindberg tror att det kan vara bra, att intresset gör att fler vill värna skogen, föredrar Kerstin Wagner ensamheten i skogen.

 

– Jag tycker om att gå där det inte finns några stigar och fantisera om att det bara är jag och de vilda djuren som gått just här, säger hon och tillägger:

 

– Skogen har nog alltid varit en rekreationsplats, men under pandemin har det blivit en trend. Jag undrar hur länge det kommer hänga i.

 

Det hänger dock inte ihop – att skogen har fått en mer framträdande roll i samtalet den senaste tiden och att Konstfrämjandet Bergslagen, tillsammans med ytterligare fem av Konstfrämjandets distrikt i Mellansverige, startar projektet ”Skogen mellan oss”.

 

– Tanken kom redan 2019 när flera av oss inom Konstfrämjandet träffades på Samtidskonstdagarna. Vi ville lära känna varandra bättre vilket utmynnade i ett samarbetsprojekt. På frågan vad vi har gemensamt var det någon som sa ”Det finns ju bara en massa skog emellan oss”, återberättar Kerstin Wagner.

 

Där föddes namnet på projektet.

 

Utöver skogen är landsbygden en viktig del av projektet, särskilt kulturens roll på landsbygden och allas rätt till kultur.

 

– Oavsett vilken ingång vi har så kommer det handla mycket om klimatet, eftersom vi lever i den här tiden, säger Kristina Lindberg.

 

Hon tjuvstartade projektet redan förra sommaren genom att under en månad bo i en stuga vid Nyhyttans kurort.

 

– Jag utforskade hur skogen i Bergslagen har använts. Hur arbetet o skogen har sett ut -både ur ett historiskt och ett samtida perspektiv. Pratade med folk, bland annat de på Grimsö forskingstation, om hur skogen påverkas av granbarkborren och varg.

 

Av det har hon gjort bilder som ska visas på plats i Nyhyttan i sommar och därefter i en utställning på Konstfrämjandets galleri på norrcity under hösten.

 

– Jag har närmat mig skogen genom materialen – mineraler, krom, järn, kol och olika växter. Man kan säga att jag skildrar ett stadie mellan nedbrytning och uppbyggnad.

 

– Jag har sett dem, det är som att titta ner i vatten, skjuter Kerstin Wagner in.

 

Så hur går det då med projektets grundsyfte, att lära känna de andra omkringliggande distrikten inom Konstfrämjandet?

 

– Det har redan hänt! Internkommunikationen är tät och vi har väldigt troligt att vi kommer fortsätta samarbeta, säger Kerstin Wagner och berättar att de snart lanserar en gemensam hemsida för ”Skogen mellan oss”. Där går det att läsa mer om de andra distriktens satsningar utifall man skulle vilja bygga en semesterutflykt kring projektet.

 

– Det blir mycket kulturhistoria. En hel del fina gamla platser att besöka i hela Mellansverige. I Dalarna skulle de ha en orienteringslopp med konst och skog. Och i Uppland gör de ett svampmycelium och har bebisträffar ute i skogen.