Konstfrämjandet Bergslagen

2

Konstfrämjandet Bergslagen

Ljusstråk fyller 20 år: ”Nora är omtalat för alla dess konstnärer”

Första gången Ljusstråk genomfördes var 2001 och nu 20 år senare är det 103 utställare som visar sina verk under de två dagar som konst och kulturslingan genomförs i Nora med omnejd. -Vi har fått ställa ut många verk utomhus på grund av reglerna kring pandemin, säger Marina Lillich ordförande i Ljusstråk.

 

Hennes egna keramikskulpturer står utställda såväl ute som inne i det gamla stationshuset i Timansberg. När tidningen intervjuar Marina Lillich lördag förmiddag fylls det hela tiden på med nya besökare som vill se verk av henne och de elva andra utställarna på området.

 

-Nora är omtalat för alla dess konstnärer och antalet medlemmar i Ljusstråk ökar för varje år. Bara under mina fem år som ordförande har vi ökat med ett 30-tal nya medlemmar till dagens 104 stycken, säger Marina Lillich.

 

En av dessa är fotografen Björn Dahlfors som ställer ut i den godsvagn som står vid stationen som ett minne av när järnvägen fortfarande fanns.

 

-Under förra årets pandemi beslutade jag mig för att ta en bild och skriva en text varje vecka. Dessa har jag nu satt upp på ena kortväggen i vagnen, säger Björn Dahlfors.

 

Besökare strömmar till från när och fjärran. Norabon Anders Järliden hade tagit sig till Timansberg och studerade intresserat bilderna och de små textlapparna.

 

-Kul idé med en bild och en text för varje vecka, säger han.

 

Betydligt längre hade Marieke van Belylen från Belgien rest för att se de olika utställningarna. Hon passade på att se delutställningen ”Skogen mellan oss” som fanns i Nyhyttan. Sudanesiska Abdalla Basher var en av utställarna med sju målningar i akryl.”

 

 

-Jag har ställt ut i Egypten, Uganda, Dubai och i Etiopien. Det är första gången i Sverige för mig, säger Abdalla Basher.

 

-Jag fascineras av hur människor bygger myter kring den omgivande naturen. I mitt hemland Sudan finns det fullt av berättelser om Nilen och här i Sverige är det skogen som alla svenskar verkar ha starka band till, fortsätter han.

 

En annan utställare på skogstemat var örebrokonstnären Mattias Käll som ställde ut olika former av förkolnat trä.

 

 

-Vi har tappat kopplingen till naturen och numera är synen på skogen att den ska rädda oss undan klimatkrisen genom att vara en kolsänka. Jag har bränt trä till kol för att illustrera hur mycket trä som går åt för att binda den mängd kol vi släpper ut i koldioxid här i Sverige, säger Mattias Käll.

 

-Det handlar om 10 ton koldioxid per person och år. Under en dag motsvarar det 36 kubikmeter trä som behövs för att binda en svensks dagliga koldioxidutsläpp, fortsätter han.

 

För Mattias Käll var det första gången han medverkade i Ljusstråk. En som varit med samtliga år sedan starten 2001 är Sylvia Knuuth som ställde ut akrylmålningar på församlingshemmet i Nora.

 

-Jag har så liten ateljé att jag inte kan ta emot besök där, så därför är det fantastiskt att få möta publiken här i församlingshemmet. Det är årets höjdpunkt för mig som konstnär, säger Sylvia Knuuth.

 

I år ställde sonen Johannes Knuuth ut akvarellmålningar för första gången.

 

-Jag har varit med tidigare med digitala verk, men i år är det premiär för mina akvareller med västkustmotiv. Motiven har jag hämtat från trakten av Göteborg och Kungsbacka där jag bor, säger Johannes Knuuth.

 

-Det är en annan publik här i Nora än där. På Ljusstråk kommer alla möjliga sorts besökare medan det är en mer snäv krets av konstintresserade på utställningarna där nere, fortsätter han.

 

Text och bild: Rolf Larsson NA