Konstfrämjandet Bergslagen

2

Konstfrämjandet Bergslagen

”De vill väcka frågor med konstinstallation på hygge.” Artikel av Ann-Louise Larsson på Länsposten

Anna Bergström under bygget av sin land art skulptur i Tiveden. Foto: Kerstin Wagner

Anna Bergström intervjuas av Ann-Louise Larsson för Länsposten om sin land art i Tiveden. Artikeln publicerades i Länsposten 17/6 och kan läsas här nedan:

På ett kalhygge i Tived har konstnären Anna Bergström tillsammans med Kerstin Wagner från Konstfrämjandet skapat en installation under veckan. Syftet är starta tankeprocesser kring skogen hos betraktaren.

 

Förra sommaren inleddes konstprojektet ”Skogen emellan oss”. I projektet ger Konstfrämjandet konstnärer möjlighet att utveckla nya konstverk utifrån temat skogen.

 

– Skogen byggde det välstånd som dagens samhälle vilar på. Genom att synliggöra arbetet som har skett och sker i Bergslagens skogar lyfter vi samtidigt några av vår tids mest angelägna frågor, säger verksamhetsledare Kerstin Wagner.

 

Konstfrämjandet har sedan länge sett att det finns ett stort behov av att satsa på kulturens strukturer på platser bortom städers gränser och att samtidskonstens inslag kan motverka den polarisering som växer mellan stad och landsbygd. Nya former behövs för att stärka landsbygden som en arena för konst, utspridda platser som tillsammans kan stärka varandra behövs och där kommer Skogen emellan oss in som ett sätt att skapa konst och kultur på platser som sällan eller aldrig nås av samtida konst, i former anpassade efter de förutsättningar och möjligheter som finns på varje plats.

 

Under veckan har Kerstin Wagner funnit sig på ett kalhygge strax intill Tiveds förskola där hon tillsammans med konstnären Anna Bergström skapat en installation med hjälp av det material som platsen erbjuder. Till sin hjälp har konstnärerna enbart haft yxa och såg, inga moderna motordrivna verktyg har använts. Med konstinstallationen hoppas de först och främst väcka tankar hos betraktaren kring skogen och skogen betydelse för människan.

 

– Vi har en valt en plats där det hänt väldigt mycket under åren. När vi inventerat platsen har vi funnit en gammal kolbotten, men vi har också förstått att platsen använts som soptipp under många år. Det väcker frågor om hur vi människor använder skogen och naturen och hur vi lever av den istället för med den, säger Anna Bergström.

 

Hur kommer vi påverkas på ett personligt och känslomässigt plan om/när vi inte längre har tillgång till de naturliga och politiska landskap som är så starkt förknippade med vår identitet och kultur? Hur navigerar vi i den antibios som uppstått mellan dessa landskap – går det ens att förbereda sig inför de förändringar som Tiveden och världen står inför? Det är två av frågorna som Anna vill väcka med sin installation.

 

Anna Bergström är i grunden keramiker och skulptör, det är första gången som hon arbetar med ”land art” som det kallas när man använder material till att skapa i naturen.

 

– Jag har aldrig jobbat med land art i det här formatet tidigare. Det har varit väldigt givande och en spännande arbetsprocess, säger Anna Bergström. Hon arbetar och bor nära naturen och för henne har skogen en betydande roll i livet. 

 

Konstinstallationen i Tived kommer invigas den 2.a juli, men det går bra att besöka den när man vill.

 

– Vi har även pratat om att bjuda in förskolan hit för att höra barnens tankar om skog, berättar Anna Bergström.

 

I höst väntar ytterligare aktiviteter i projektet. Mellan den 20.e och 24.e september pågår konstnärssamtal, föreläsningar och workshops i Nyhyttan utanför Nora. Utställningen går att besöka mellan den 13.e och 24.e september. Konstnärer som ställer ut är: Kristina Lindberg, Petter Nilsson, Josie Ahlström, Mattias Käll och Abdalla Basher. Fler tillkommer. Redan i sommar kan man också gå och se utställningen “Ett träd -ingen skog” i Bryggeriet i Nora. Utställningen ingår i projektet och pågår mellan 23. juli och 1.a augusti. Alla arrangemang sker coronasäkert.