Konstfrämjandet Bergslagen

2

Konstfrämjandet Bergslagen

Vernissage för Jag är Stenart

I Hällabrottet i Kumla har konstnären Jelena Rundqvist och tredjeklassare på Tallängens skola under våren arbetat med sten utifrån platsen och dess historia. Arbetet är en del av projektet Bortom de blå bergen. På olika sätt har eleverna lärt känna stenen som material, objekt, rum, koreograf och medarbetare. Välkommen till en utställning som visar video, installation och skogsmöbler och ger en inblick i arbetsprocessen. Arbetet presenteras på Stenarbetsmuseet, i Yxhultbolagets tidigare huvudkontor bredvid och i utemiljön runt omkring.

 

  • Program 1 juni 2018 kl 15-19.
  • Stenarbetsmuseet, Hällabrottet, Yxhultsvägen 13, Kumla
  • Fri entré

 

Kerstin Wagner, verksamhetsledare Konstfrämjandet Bergslagen, invigningstalar.

  • Kl 16 Presentation av Jag är Stenart och invigning av skogsmöblerna. Jelena Rundqvist och barnen visar runt och berättar om sitt arbete.
  • Kl 15 och kl 17 Guidning av Stenarbetsmuseet och Yxhults huvudkontor av Monica Ström, Yxhultbygdens Kultur- och Hembygdsförening.
  • Från kl 17 Gemensam grillning. Mat att grilla (inklusive vegetariskt alternativ) finns på plats.
  • Hitta hit.
  • Reser du från Stockholm? Res kostnadsfritt med Folkrörelsernas Konstfrämjandet. Bussen avgår från Södermalm (exakt upphämtningsplats meddelas senare) kl 13.00. Bussen går tillbaka kl 18.30 och förväntas vara tillbaka i Stockholm igen ca kl 21.00.

Barnen klipper det röda bandet och inviger den permanenta installationen med skogsmöbler.

Som konstnär arbetar Jelena Rundqvist över gränserna mellan konst, form och koreografi. Rumslighet i relation till objekt, kropp och rörelse är genomgående närvarande i hennes arbeten, som ofta har en inneboende performativitet. I Jag är Stenart har Jelena Rundqvist bjudit in och samarbetat med koreografen Ossi Niskala, Naturskolan i Kumla och stenskulptören Basem Zammam.

 

Jelena Rundqvist och elever från klass 3 på Tallängens skola.

Jag är Stenart är det första projektet av tre inom ramen för Bortom de blå bergen. Bortom de blå bergen är ett pilotprojekt som genomförs av Konstfrämjandet Bergslagen tillsammans med tre kommuner: Kumla, Lindesberg och Degerfors. Region Örebro län är projektägare och har gett Konstfrämjandet Bergslagen ett regionalt uppdrag att utveckla konstpedagogiken i länet. Syftet med projektet är att skapa nya och långsiktiga strukturer för konstpedagogisk verksamhet i hela Örebro län. Detta är en viktig del i den regionala handlingsplanen för bild och form som har tagits fram av Ulrika Stigbäck, Utvecklingsledare bild och form på Region Örebro län. Projektet speglar lokala förutsättningar och bjuder in en konstnär som ges möjlighet att tillsammans med barn och andra grupper från civilsamhället undersöka en förutbestämd plats och fördjupa sig i den specifika kultur- och naturhistoria som under lång tid formar platser.

 

Konstfrämjandet Bergslagen och Jelena Rundqvist genomför Jag är Stenart i samarbete med Kumla Kommun, Yxhultbygdens Kultur- och Hembygdsförening, Tallängens skola i Hällabrottet och Naturskolan i Kumla.

 

Projektet finansieras av: Region Örebro län, Kulturrådet, Kumla Kommun, Adolf Lindgrens Stiftelse och Folkrörelsernas Konstfrämjande.

 

Projektledare:

Kerstin Wagner, kerstin.wagner@konstframjandet.se

Maria (Mia) Andersson, mia.andersson@konstframjandet.se

Ca 200 personer närvarade på invigningen.